Historia

Kuva: www.matinkylanpirtti.fi

Matinkylän Pirtti on v. 1957 rakennettu työväentalo Espoon Olarissa. Pirttiä on ylläpidetty talkoovoimin mm. järjestämällä yleisiä tansseja. Pirtin tansseissa myös syntyi ajatus puhallinyhtyeestä, kun kaksi talkoolaista, Antero Vinberg ja Kari Kyttälä huomasivat, että kumpikin harrastaa saksofonin soittoa. Kun säestäjäksi saatiin kitaristi Erkki Makkonen, niin orkesteri oli valmis, ja ensimmäinen esiintyminen oli Matinkylän keskuspuistossa 17.8.1975. Kahdessa vuodessa yhtye kasvoi seitsikoksi, ja toiminta päätettiin virallistaa perustamalla yhdistys. Perustava kokous pidettiin 22.9.1977, ja yhdistyksen tarkoitukseksi määriteltiin työväensoittokuntaperinteen jatkaminen. Yhdistys perustettiin nimellä ”Puhallinorkesteri Espoon Yhteistyö”, mikä lainattiin SKDL:n paikallisjärjestön lehden nimestä. Alkuvuosina toimittiin tiiviissä yhteistyössä poliittisen työväenliikkeen kanssa, ja orkesteri esiintyi vaalitilaisuuksissa, vappujuhlissa ja vappukulkueissa eri puolilla Helsingin seutua. Matinkylän Pirtti oli orkesterin harjoituspaikka ensimmäiset 25 vuotta, mistä johtuu orkesterin nykyäänkin käyttämä nimi ”Pirtin Puhallinorkesteri” (PPO) tai kansainvälisempi versio ”PPO Windband”. Ilman Pirtin tarjoamia puitteita orkesteria tuskin olisi syntynyt.


1990-luvulle tultaessa poliittiset järjestöt eivät enää työllistäneet orkesteria kuten ennen, ja oli syytä miettiä uutta pohjaa toiminnalle. Maininta työväestä poistettiin säännöistä vuonna 1993, ja yhdistyksen nimeksi muutettiin jo aiemmin käytännössä vakiintunut ”Pirtin Puhaltajat”. Uusia soittajia alettiin etsiä mm. lehti-ilmoituksilla, mikä tuottikin tulosta. Syksystä 1996 alkaen orkesteri toimi kaksi vuotta Espoon Työväenopiston opintopiirinä.


Ensimmäinen oikea kapellimestari saatiin musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa opiskelleesta huilisti Anne Peltosesta keväällä 1992. Hänen johtajakaudellaan orkesteri kehittyi ja vakiinnutti paikkansa pääkaupunkiseudun puhallinorkestereiden joukossa. Annen jälkeenkin johtajiksi on saatu alan ammattilaisia. Arto Pajun johtajakaudella Pirtin Puhaltajien puitteissa perustettiin myös hänen johtamansa West Side Big Band syksyllä 1996. Elokuussa 1997 kapellimestariksi saatiin Heino Koistinen Kaartin Soittokunnasta, ja hänen ensimmäinen urakkansa oli orkesterimme 20v-juhlakonsertti Espoon kulttuurikeskuksen Tapiola-salissa 28.9.1997. Tässä konsertissa esiintyivät täydelle salille sekä puhallinorkesteri solistinaan tuubansoittaja Petri Keskitalo että West Side Big Band solistinaan klarinetisti Antti Sarpila. Tämä oli orkesterimme tähänastisen historian näyttävin konsertti. 30v-konsertti pidettiin Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 2.11.2008 myös Heino Koistisen johdolla, ja solistina oli laulaja Tomi Metsäketo. 40v-konsertti pidettiin Olarin koululla 4.11.2017 Liisa Lipaksen johdolla, ja siinä esiintyivät myös aiemmat kapellimestarit Kalle Turunen, Heino Koistinen ja Inka Puhakka.


Viimeiset 20 vuotta harjoituspaikkana on ollut Olarin koulu, ja toiminta jatkuu vireänä. Orkesterilla on vuosittain muutama vakiotilaus, ja lisäksi on pidetty erilaisten teemojen ympärille rakennettuja omia konsertteja. Soitinkokoonpanomme tavoitteena on sinfoninen puhallinorkesteri, mutta joitakin soittimia puuttuu vielä. Yksi huolen aihe on ollut soittajiston ikääntyminen, mutta onneksi moni ruuhkavuosiaankin elävä puhallinsoittaja on löytänyt tiensä PPO:n puitteisiin. Niinpä tulevaisuus näyttää valoisalta.


Antero Vinberg, perustajajäsen, multi-instrumentalisti

Kuva: Vladimir Pohtokari